ingatag ingatlan

Értekezés a magyar ingatlanpiacról, trendekről. Ingatlanfejlesztés, -hasznosítás, -üzemeltetés. Szereplők, szemlélet, sztorik.

Blogger

Oszd meg a Facebookon!

Kövess a Twitteren!

Portfolio

Friss topikok

 ..olvasható a portfolio.hu-n, és más gazdasági portálokon, újságokban. Az utóbbi időben egyre több baráti, üzleti beszélgetésben került elő a KKV –k helyzete Magyarországon, a vállalkozók hozzáállása, eredményessége ill. sikere, sikertelensége.

 
A 2009-es év kétségkívül nem egy sikerév volt a statisztikák szerint, ami nem is csoda, hiszen megszorítások, 6%-os GDP visszaesés kísérte azt a válságot, amit „1929 óta nem élt meg a világ”. Nos, a világ lehet, hogy nem, de kis hazánkat a rendszerváltás tranzíciós válsága jobban megviselte. Pedig abból a válságból jól jöttünk ki, kialakult egy olyan-amilyen, de mégis vállalkozói réteg, kis- és nagytőkések, az egész ország marketinget és értékesítést tanult. A 80-as, 90-es évek magyar vállalkozója találékony, munkaszerető és sikeréhes volt (talán adókerülő, talán trükköző, de legalább gondolkodó). Ma úgy látom, hogy miközben a negatív értékekből nem veszítettünk, a pozitívak eltűnőben vannak.
 
Összegyűjtöttem néhány gondolatot a KKV tulajdonosok, cégvezetők számára:
 
  • stratégia: Elemezd a piacod, a tevékenységed! Ki/mi a célpiacod? Hogyan tudod meghatározni? A célpiacodnak hány cég értékesít, szolgáltat? Mit nyújtanak ők a vevőiknek és mit tudsz Te nyújtani? Miben tudsz jobb lenni? Árban? Szolgáltatásban? Határidőben? Valóban mindent megtettél, hogy a vevőid elégedettek legyenek Veled?
  • marketingkommunikáció: A válságnak van egy jó oldala ebből a szempontból, drasztikusan csökken a reklámköltés és ezzel a reklámzaj. Könnyebb kiemelkedni a szürke tömegből. Kihasználtad ezt a lehetőséget? Kihasználtál minden hatékony marketingeszközt? DM levelek? konferenciák? Közösségi marketing? Csiszoltál a weboldaladon? Gyűjtöttél néhány ezer email címet? Van blogod, facebook oldalad, twitter accountod?
  • HR: kiemelkedő teljesítményre csak kiemelkedő emberekkel vagy képes. Rutin emberektől rutin munkát kapsz. Ha magad nem vagy a legjobb pénzügyekből, marketingből, értékesítésből, akkor keresd meg a szakembereket vagy képezd ki őket. Mennyi időt, energiát fordítottál magad és munkatársaid képzésére?
 
Meggyőződésem, hogy még rengeteg lehetőség áll a magyar KKV-k előtt, csak nem használják ki azokat. Divat lett a körülményekre való hivatkozás (válság, kormány, konkurencia, bankok stb tehetnek róla…). Az építőipart pl rendkívül megviselte 2009es év. Ugyanakkor a mindennapokban azt látom, hogy a cégek nem hajtanak minden megrendelésért. Az extramunka, a speciális körülmények láttán hamar visszakoznak. De ez még a jobbik eset, van akinek még ennél is rosszabb tapasztalatai vannak.

 

Címkék: ingatlan hr facebook stratégia válság twitter kkv építőipar cégvezető közösségi média marketingkommunikáció

Szólj hozzá!

 

 
Január a sajtótájékoztatók ideje. Az ügynökségek, piaci szereplők értékelik a 2009.-es évet, muszáj, mert minden publikáció egy hír, minden hír megjelenés, minden megjelenés plusz találat a googleban. (Most jó nagyot mondtam, remek.) Két fő kérdés köré szerveződnek a hírek, milyen volt 2009, milyen lesz 2010?
 
Nos, szerintem:
 
A 2009-es év sokkal rosszabb lett, mint amit 2007-ben gondoltunk volna, sokkal jobb lett, mint amitől 2008 végén tartottunk. Azért az ominózus 2008. szeptember 15.  (lbcs) után bármi elképzelhető volt: a nagy gazdasági világválságot emlegettük és L, V, W -ről vitatkoztunk. Meg egyáltalán arról, hogy lesz-e miről vitatkozni. Azért ne feledjük a 1929-33 között 9000 bank ment tönkre az Egyesült Államokban, emberek lettek öngyilkosok és a válság következménye volt Hitler és a 2. világégés…
 Ehhez képest a gazdaság köszöni szépen jól van, a „zemberek” sorba állnak az áruházakban, tankolnak a benzinkutakon,   utaznak síelni, és viszik haza az LCD tv-ket. A magyar ingatlanlufi nem pukkadt ki, mert nem is igazán volt ilyen (szerencsére). Spanyol ingatlanlufi, dubaii, na az már igen…nagyot is pukkant. Nézzük meg a kedvencemet, a bérirodapiacot. A válság miatt sok irodafejlesztés leállt (a legtöbb mögül a bank farolt ki, másokat a bérlők hiánya miatt állítottak le), még több el sem indult. Szerencsére…mert mi lett volna, ha nincs válság és rázúdul 2009.-ben további 100-200.000 m2 a piacra? Túlkínálat, amit a piac 5 év alatt sem dolgoz fel! Így meg miről van szó? 2010.-ben átadják a 2009.-ben leállított/halasztott fejlesztéseket. Könnyű évnek biztos nem mondható bérbeadás szempontjából, de a bérlők sincsenek könnyű helyzetben! Ui, az a bérlő, amely 2010.-ben nem választ új lokációt, az 2011-12.-ben már gyenge pozícióban lesz, hiszen a finanszírozás hiánya miatt (a banki elemzők ugyebár múltbéli adatokból dolgoznak, amik magas üresedési rátát és alacsonyabb bérleti díjat mutatnak, azt prolongálva a jövőbe kiemelten kockázatosnak értékelik a bériroda fejlesztéseket) nem indul idén (sem) új projekt, így 2011-12.-ben nem lesz miből válogatni… a bérleti díjak emelkednek…a fejlesztők mosolyognak…

 

 

Címkék: ingatlan sajtó válság fejlesztés irodapiac közvetítők lbcs irodaprojekt bériroda

Szólj hozzá!

 

 
 
A kérdés persze provokatív, mert igenis van valamiféle piaca a bérbe adható lakásoknak. Vidéken az „egyetemvárosokban”, ill. Budapesten is létezik egy –  egy részpiaca a kiadó lakásoknak. Ugyanakkor a választék lehangoló. Tipikus eset: Buda, 70-es években épült társasház, azóta se nyílászáró, se gépészeti berendezések cseréje nem volt, burkolatok, konyha elöregedett, vízóra nincs. (A polgároknak nem telik rá? Vagy nem találják a strangot?)  Mindez egyhavi átlagbérért, plusz rezsi (számla nélkül, naná, polgárék nem adóznak, csak amennyit muszáj).
 
A régi építésű lakások tulajdonosainak is meg kell érteniük: ha a lakásokat a piacra viszik, akkor a piac törvényeinek kell megfelelni. A piacon az ő lakásuk is egy termék. Ahhoz, hogy jó eladható termék legyen, pozícionálni kell. Fel kell ruházni egy „jó termék” tulajdonságaival. Kívánatossá tenni.  (Új burkolat, új kazán, nyílászárók szigetelése, netán cseréje.) Ehhez persze invesztálni kell a nagymama lakásába. Viszont ezzel a „fejlesztéssel”, létrejön a TERMÉK. Ami már eladható, kiadható.

 

Címkék: budapest ingatlan lakás lakáspiac bérlakás gépészet lakás kiadó

1 komment

 

Az ünnepek előtt megnéztem Cameron Avatar című filmjét 3D –ben és leesett az állam. Többször is. Először akkor, amikor az Imaxba próbáltunk vasárnap délutánra jegyet venni, de nem tudtunk, mert elfogyott az összes jegy (utoljára a múlt században ért olyan meglepetés, hogy ne tudtam volna moziba jegyet venni aznap este). Az Alleba még „mezítlábas” 3Dre volt jegy, oda mentünk, teltház… Másodszor az előzetesek alatt, amikor sorra adták le a jövőben filmeket (az Alice 3Dre gondolatban elő is jegyzetem magam), harmadszor pedig a film alatt, amikor kiderült, hogy valóban más élmény olyan filmet nézni, aminek a forgatókönyve, jelenetei tudatosan számolnak a 3D hatásaival és lehetőségeivel. Sokáig a 3D a természetfilmek és a gyerek animációk körül forgott, ezzel a filmmel áttört Hollywood egy szintet, és újraértelmezte a mozit…
Ingatlanpiaci szempontból épp ideje volt. Megmondom őszintén én már leírtam magamban a mozit mint üzletágat (és ezen keresztül mint bevásárlóközpont mágnesbérlőt), mondván,  ahogy a CD/DVDre épülő zenekiadást átalakította (tönkretette?) a peer-to-peer zenemegosztás, a torrent, és az iTunes, úgy a moziipar is hosszan tartó agónia elé néz. Nos, jelentem, tévedtem! A moziipar új üzleti modellt, saját monopóliumot (ld megkülönböztető stratégia) talált, amivel nem tud versenyezni az otthoni házimozi, az ingyenes letöltés és a 999 Ft-ért benzinkúton, hiperben ládából árult DVD.
 

 

Címkék: ingatlan avatar stratégia ingatlanpiac 3d cameron bevásárlóközpont imax alice egyedi irodapiac allee differenciáló moziipar mágnesbérlő

1 komment

süti beállítások módosítása